מאת: רונית שגב
הדונליאלה היא אצה ירוקית. היא יצור חד תאי המסוגל להתקיים בתנאים קיצוניים של חום ומליחות, כדוגמת אלה הקיימים בים המלח. כדי להתמודד עם תנאי הסביבה הקשים, מייצר תא הדונליאלה חומרים המסייעים לו לשרוד. חומרים אלה משמשים בתעשיית הקוסמטיקה ושיקום העור.
חלק ממרכיבי האצה הם שימושיים בקרמים , אולם הם זמינים גם ממקורות אחרים. כלומר, הדונליאלה היא לא המקור היחידי ממנו נוכל לקבל אותם. דוגמאות למרכיבים כאלה: חלבונים, פוליסכרידים, ליפידים וחומצות שומן, גליצרול, ויטמינים (תיאמין, פירידוקסין, ריבופלבין, חומצה ניקוטינית, ביוטין וטוקופרול-ויטמין E ).
אולם ישנו מרכיב נוסף, המעורר עניין גם בקרב חוקרים, בשל הייחודיות שלו כאשר הוא מופק מאצת הדונליאלה. המדובר בבטא-קרוטן.
 
מהו בטא קרוטן?
בטא קרוטן משמש בגוף כמקור לויטמין A. לויטמין זה חשיבות עליונה בתפקוד העור. בנוסף, הוא מהווה מקור לרטינואיד, שהנגזרת שלו – חומצה רטינואית – משמשת כטיפול אנטי אייג`ינג רב עוצמה, ואף כטיפול לאקנה ולפסוריאזיס. בחנויות הטבע תוכלו למצוא את הבטא קרוטן כתוסף מזון. אולם יש הבדל מהותי בין התוסף שעשוי מחומר סינתטי  ובין הקרוטן המופק מדונליאלה. האחרון – מורכב משני איזומרים (צורות כימיות): all trans ו-9cis. הקרוטן הסינתטי מכיל רק איזומר אחד: all trans. הצורה המעורבת הזאת של שני איזומרים היא בעלת יתרונות מהותיים על פני הנגזרת הסינתטית. למעשה, ישנה עדות כי תוסף המזון המכיל קרוטן סינתטי עלול אף להזיק לגוף, ושהוא איננו מקנה לגוף את ההגנה מהתפתחות סרטן ואת ההשפעה נוגדת החימצון של קרוטנואידים טבעיים. הבתא קרוטן שמקורו באצת הדונליאלה, המכיל את הצורה 9-cis, שונה מהנגזרת הסינתטית בשלושה מאפיינים עיקריים: 1. הוא יותר זמין לגוף.  2. הוא בעל השפעה נוגדת חימצון חזקה הרבה יותר. 3. הוא מהווה חומר מוצא ליצירת חומצה רטינואית, חומר בעל תפקידים ביולוגיים רבים, חלקם קשורים לחידוש מראה ותפקוד העור.
 
מדוע דווקא האצה דונליאלה כמקור לבטא קרוטן?
מעבר לצורה הכימית המועדפת של הבטא קרוטן שמופק מהאצה, מסתבר כי אצות שגודלו בתנאים קשים של קרינת שמש וגורמי עקה נוספים, מכילות אחוז גבוה של בטא קרוטן. לעומת אצה שגודלה בתנאים רגילים, והמכילה כ-0.3% בטא קרוטן, אצות שחיות בתנאים קיצוניים של חשיפה לשמש ולגורמים נוספים המאיימים על קיומן, כמות הבטא קרוטן יכולה להגיע ל-10% ממשקלה היבש של האצה. חומר זה מסייע לאצה לשרוד ומגן עליה מפני קרינת השמש. כיום מגדלים את אצת הדונליאלה לשימוש מסחרי, כמקור לבטא קרוטן ואף לחלבונים. בים המלח ישנו מפעל, בבעלות יפנית, בו מגדלים את אצת הדונליאלה לשימוש מסחרי. מחקר המתקיים בביה"ח תל השומר בודק את השפעת השימוש בדונליאלה (כמקור לבטא קרוטן המתפרק לחומצה רטינואית) בטיפול בפסוריאזיס.

בריכוז המתאים, יש לשימוש בחומר הזה פוטנציאל לשפר את מראה ותיפקוד העור במריחה חיצונית.

 

כתבה מאתר:

http://www.biofor-skin.com/showHomearticle.asp?aid=194